Ha ide kattintasz támogatod a csatornát

2013. december 31., kedd

Rövid filmem


Elérkezett az új esztendő és gyorsan fogtam a kamerát majd beállítottam egy jelenethez. Az első jelenethez a rövid filmemhez amit szemből jól elrendezetten vettem fel. Fogtam és elhelyeztem 1-1 tárgyat ami jól mutatott a képen és bele illett az általam elgondolt fiktív világhoz.
Velem szembe a kamera irányából jött egy 1000 lumen fényerejű halogén izzó lágyítás nélkül, majd oldalról egy 1200 lumen fényerejű halogén izzó lágyítással. Ez kicsit olyan hatást keltett (nem szándékosan) mintha kicsit nappal lett volna és a besütő nap fénye verődne csak oldalról vissza a tárgyakról és felületekről. NA DE KUSS.

A dolog egy elképzelt alternatív jelenben játszódik ahol egy globális vállalat vezeti az emberiséget.
Telefonhívásom érkezik egy régi történelmi könyv olvasása közben a vállalattól. Felveszem a kagylót és a robot rideg hangjával elmondja a sablonos érzéketlen ateista szövegét. Ez egy olyan jelen ahol nincs hit, nincs gondolkodás. Csak és kizárólag felsőbb tudat ami vezet minket. Elég ijesztő elképzelés.

1280 ISO értéket használtam gyerekek a canon 600d 3.5 blende nyílású dslr tükörreflexes fényképezőgépemen. Rettentően sok zaj kellett volna már legyen így a felvett jeleneten. De nem volt túl sok. MIÉRT?
Mert elegendő fényt adtam a részleteknek a megvilágítással. Ennek köszönhetően nincs túl sok zaj 1280 ISO értéken sem. (eddig 640 fölé nem mentem beltérben)

Elég a szavakból és lássuk a jelenetet.

CineStyle nagyon lapos kontraszt nélküli képstílusban vettem fel hogy nagyobb legyen a dinamikus átfogás ami a filmes hatáshoz járul hozzá. Láthatjátok. Fakó és érdektelen fények vannak rajta.


Majd fogtam az egészet és átszaladtam rajta először egy zajszűrő eljárással. Ez az aprócska zajokat teljesen kiszűrte. Ha ez megvolt akkor 3 way color correctorral a premiere proban játszottam a sötét világos és közép tónusokkal. Kicsit változtattam egyes árnyalatok telítettségén úgy hogy kiemeljem a hideg és a sötét színeket. Ezek a színek amiket lent láttok jól kiegészítik egymást. Részletekbe nem megyek bele mert az már amolyan "szakmai" titok. De ha valaki sokat foglalkozik a témával idővel fel fogja fedezni a színkorrekció hihetetlen varázsát. Ugyanis nem merül ki annyiban az egész hogy bizonyos fényerejű részeket más más árnyalatokba eltolunk hogy aztán hidegebb melegebb képet kapjunk. Ez a kép azért "kisebb" mert levágtam a felső és alsó részét hogy filmes képarányú legyen ezzel is érzékeltetve a nézővel hogy ez egy film (videómegosztón ez a rész fekete)


Na de akkor lássuk a kész rövid filmet. RETTENTŐEN RÖVID. 1 Nap alatt ennyit tudtam teljesen egyedül össze hozni. De gyerekek. Imádok filmezni. Ennek a dolognak van egy rejtett üzenete is igazából, de nem a történetre mentem rá ismét csak. Bevilágítás,Kompozíció,Vágás,Színezés.

Jah igen. A zenéket én dobtam össze alá, nem vagyok egy zeneszerző, ehhez egyáltalán nem értek. De elegem van a youtube jogi csesztetéseiből és inkább magam ügyködöm össze a kisfilmekhez a zenéket. Idővel majd ezek is jobbak lesznek.


2013. december 30., hétfő

Színkorrekció az új esztendőre




Elmúlt a karácsony Jézus születése, és eljött az új esztendő. Lassú és lomha számítógép izzad nap mint nap a szobámban a videó ki renderelések alatt. Talán ennek a lassúságnak is köszönhető hogy kevesebb a videó mint amennyit szeretnék feltölteni a videó csatornámra. Elméletileg hamarosan az internet sebessége megnő majd minek köszönhetően gyorsabban töltök fel videót (köszönöm uram), de a gép még mindig lomha és nem ártana újítani. Itt jegyzem meg ha valakinek kell a FullHD 1080p SONY Handycamem (HDR-CX105) akkor 58 ér elviheti vagy akár csomagban elküldöm. NA DE TÉRJÜNK A LÉNYEGRE!!!!!

Most este színkorrekciós gyakorlatot csináltam ismét hogy fejlesszem a képalkotás béli "tehetségemet". Felkerült pár új videó ugyan az előző bejegyzés óta a videó megosztó csatornámra, de erről nem készült és nem is fog azt hiszem.

Íme egy példa arról hogy mennyit számít egy színkorrekció és hogy mennyivel jobb eredményt kaphatunk a körültekintő utómunkálatokkal az eredeti felvételhez képest.
Használt effektek:
3 Way Color Corrector (Premiere Pro CC)
Sharpen (Premiere Pro CC)

 



Felül a "flat" kép ami igazából már egy kicsit effektelt színvilággal készült felvételre (titkos xP)





Ez pedig az effektelt. Zajszűrésen nem ment át így apró zajt és blokkosodást tapasztalhattok amik videósok legnagyobb ellenségei. Legalábbis azoknak akik minőség őrültek és maximalisták. Nem egyébként minden épeszű filmest, videóst zavar és elfogadhatatlan egy komolyabb munkában. Nem viccelek ha egy videó klippen zajt látsz akkor tudhatod hogy csapnivaló igénytelen emberek dolgoztak rajta, legalábbis aki az effektekkel dolgozott mindenképpen. De persze ez nem csak rajta múlhat hanem a helyes bevilágításon és kamerabeállításokon.



Ez egy valóban natúr, lapos felvétel amit a CineStyle képstílusban vettem fel
Effektek:
Sharpen (premiere pro cc)
Reduce Noise (Neat video plugin)
3 Way Color Corrector (Premiere pro cc)



 
Még mindig nem tudom miért ilyen szar a blog szerkesztő felülete ezért képtelen vagyok rendszerbe szedni a bekezdéseket. na szóval ezen a képen jól látható hogy egy kellemes színkorrekciót kapott és egy zajszűrésen is átment minek köszönhetően eltűntek az apró ronda blokkosodások és képzajok a felvételről. A bőrtónusokat igyekeztem majdhogynem megtartani, viszont a sötétebb vagy hidegebb árnyalatokat ki emeltem kicsit. Az első színkorrekcióm szerintem jobb, viszont azon nem ment át a zajszűrő eljárás minek következtében nem lett közel sem tökéletes az eredmény.Nem tudom miért írja kékkel aláhúzva ezt a szöveget amit nagy serényen gépelek de nagyon idegesítő úgyhogy ezúton is kívánnék sikerekben, szeretetben, hitben, egészségben és összetartásban dúskáló 2014-et mindenkinek.


2013. december 17., kedd

Kimaradt dolgok és ötletek.

Nos megjöttek a kis csomagjaim ebayről (neem még nem a lámpák) De már azok is úton vannak kis hazánkba. Csodálatos időszak jön el most karácsony tájékán legyen az életünkben bármilyen sötétség is, egy kis melegséget és fényt hoz ide. Ennek örülök. Találtam egy, illetve megannyi érdekes és inspiráló külföldi filmes oldalt ahol nagyobb és tapasztaltabb koponyák is írásaikat közzé teszik, de most az alábbi oldal fogott meg. Ahogy ezek az emberek beszélnek a filmezésről egyszerűen érdekfeszítő számomra és azoknak akiknek ezt az utat kell járniuk úgy érzem. Tudom hogy 1-1 filmes ambíciókkal rendelkező ember szokta olvasni a bejegyzéseimet így megosztom ezt veletek.
http://www.anycamerawilldo.com/light-shadow/

Az első videót nézem és egyszerűen imádom az olyat amikor egy tapasztaltabb szakmabeli értelmes tartalmas és inspiráló információt és hatást ad nekem. És ez tud hatni is. Itthon sosem lesz a filmkészítés virágzó ipar és azoknak akik nem egyetemen tanulták a cinematográfiát talán még kevesebb reménnyel kecsegtet. DE.

A film az egy művészet mégpedig magas szinten (és ebben legtöbben egyet érthetünk azt gondolom) a megfelelő alkotó, alkotók kezeiben. Nos erről valójában beszéltem egy hangfelvételen több mint fél órát amit nem tudom hogy csatornámra érdemes e feltenni mert ott a nézők zöme más érdeklődési körrel rendelkezik. Ha van érdeklődés 1-2 embertől akkor természetesen feltöltöm valahová az eszmefuttatást.

Mai napon leugrottunk teázni és utána egy bő fél órára kimentünk timelapselni a kereszteződésbe. Itt az eredmény. Figyelem, ez már a gradelt színkezelt jelenet és nem a natúr anyag. (talán majd egyszer ha elegendő timelapse anyag lesz 4-5 perc tömör gyönyörhöz felkerül egyben youtubera)

Addig is itt van ez a kis rövid részlet (először próbálom ezt a blog videó  feltöltőt, könnyen lehet hogy a HD minőséget le fogja rontani akkor előre is elnézést):

EDIT: feltöltöttem youtubera privát videóként így csak innen érhető el a videó valamint ha meg van a link. Ez a blogos youtube szörnyen ronda.


          

Beszéljünk kicsit a fotók paramétereiről. Egészen pontosan -3 celsius fok volt, és a képek iso100-300 közötti értékkel készültek. rekesz 22 re volt nyitva és az expozíciós idő 6 másodperc volt. több mint 200 fotó készült el több mint fél óra alatt fix állásból. Mondanom sem kell a járókelők és az autósofőrök ahogy az lenni szokott most is valami kommunista kémnek gondoltak a fekete kamerával fekete kabátban csuklyával a kereszteződés szélén az állvánnyal. Lehet majd eljön az az idő hogy rózsaszínű gumimaci ruhába öltözök csak azért hogy ne nézzenek ellenségnek pusztán azért mert érdekel a filmművészet és a fotóművészet. Hihetetlen hogy már most mennyit lehetne sztorizgatni erről. Legutóbb a városban adventi vásáron ahol egyébként is sokan fényképeznek leraktuk állvánnyal a kamerát egy félreeső helyre majd 1-2 perc után kiáltásokat hallok:
- RTL KLUBB? TV2? MELYIK CSATORNÁTÓL VANNAK?
Nem tudatosult hogy hozzám kiabálnak így hát csak késve reagáltam kissé zavartan mivel nem értettem mi a fenét akarnak. Értelmeztem a mondandót és egy tipikus azzal a tudjátok, "rohadnál meg ott ahol vagy áll vigyorral" kedvesen válaszoltam hogy nyugodjon meg csak művészek vagyunk és közterületet filmezünk azon felül nem látszik egy fotón sem az arca és csak a tömeg részét képezi. Aztán elcsendesült majd újra előkapta fegyverét és ismét szavakat szórt felénk:
- DE AZÉRT NEM MEGY FEL INTERNETRE IGAZ?
Mintha nem az előbb mondtam volna el hogy nem látszik rajta és innentől kezdve hogy közterületen filmezünk semmi köze nincs a dologhoz. Sőt ha pontosak akarnánk lenni talán még ő sérti a jogaimat.
Na ilyen és ehhez hasonló dolgok történnek szinte minden egyes városi fotózáson vagy filmezésen amit már csak a roma csoport hangos kiabálása tetőzött (szerencsére többen voltunk)
- MENNYIÉ CSINÁSZ RÓLAM KÉPET MI?
Amilyen undorral kiabálta rávágtuk hogy nem készítünk fotót majd szitkozódva továbbmentek. Egyszóval valamiért ha egy ilyen szürke ezüstárnyalatú barátságos kis turista fotómasinát kap elő az ember akkor észre sem veszik, de amint elő kerül a pánton lógó vaskosabb objektíves fekete ördögi pokoli sátáni szerkezet amelyet a világ elpusztítására teremtettek máris az illető a kénköves pokol legmélyebb bugyraiból jött.
Kevés blog volt mostanában kedves olvasóim tudom jól, de kárpótoljon titeket az a nagy mennyiségű videó amit ezen idő alatt a videómegosztómra töltöttem fel teljesen vegyes felhozatalban.

Csatornám továbbra is:
https://www.youtube.com/user/SkyWoodhungary

Aki elmulasztotta így december tájékán az most kukkantson rá mert van anyag rajta dögivel.

Utólagos utóirat:
Úgy néz ki nagyobb sávszélességű internetünk lesz aminek köszönhetően jó minőségű élő adásokat tudunk közvetíteni az interneten. Eszméletlen jó lesz és élünk is majd a lehetőséggel.